+31(0)6-11127503 info@yogalike.nl
Maandag t/m Vrijdag: 08:30 - 21:00 Zaterdag: 08:30 - 17:00 Zondag: Gesloten

HypnoBirthing

Breng je kindje met rust en liefde ter wereld

HypnoBirthing® the Mongan Method is een zeer complete en beproefde zwangerschapscursus die vrouwen voorbereid op een vreugdevolle, ontspannen en rustige bevalling. Deze methode ondersteunt zowel het mentale als fysieke welzijn van de moeder, haar (geboorte) partner en de baby. Of je nu thuis wilt bevallen, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum, HypnoBirthing® is overal toepasbaar.

Het programma bestaat onder andere uit effectieve ademhalingen, ontspanning, visualisatie, meditatieve oefeningen, een band opbouwen met je baby, fysieke oefeningen en heel veel informatie.

Je leert hoe je een beroep kunt doen op je natuurlijke lichaamseigen pijnstillers waardoor pijn en de behoefte aan pijnmedicatie zal verminderen of verdwijnen.

Wanneer je goed voorbereid bent op de bevalling en vertrouwen hebt, zal je lichaam doen waar het voor gemaakt is. Op dezelfde perfect ontworpen manier als bij alle dierlijke moeders in de natuur.

Bevallen hoef je niet te leren!

Dat kan elke vrouw, haar lichaam is er voor geprogrammeerd. Op het moment dat het tijd is voor jouw baby om geboren te worden geeft je baby een seintje aan je lichaam en maken je hersenen geboortehormonen aan. De baby zet het lichaam aan het werk. Daar heb je geen invloed op, dat gebeurt vanzelf.

Wat ons vaak in de weg staat om het geboorteproces soepel en prettig te laten verlopen is ons denken. Daar heb je wel invloed op!

In de afgelopen eeuwen is ‘geboorte’ in een negatief daglicht komen te staan. Wat je in films of op tv ziet, de verhalen die je hoort van anderen, de berichten in de media, het is over het algemeen dramatisch of hilarisch maar nooit rustig en kalm. Van jongs af aan horen vrouwen hoe pijnlijk een bevalling is en wat er allemaal mis kan gaan. Dit beïnvloedt onze gedachten over geboorte op bewust en onbewust niveau.

“If you change the way you view birth, the way you give birth will change”
Marie Mongan, grondlegster van HypnoBirthing

Hoe verander je nu die kijk op geboorte in een omgeving waarin je vaak wordt geconfronteerd met nare bevallingsverhalen en alle mogelijke risico’s?
De cursus HypnoBirthing biedt je een frisse kijk op het natuurlijke geboorte proces zodat jij vanuit jouw eigen kracht soepel en veilig je kindje ter wereld kan brengen.

Ontspannen, vertrouwen op je lichaam en je denken los laten, dat kun je leren!

Om te leren jezelf in een heerlijke diepe ontspanning te brengen maken we gebruik van zelfhypnose.

Niet eng of zweverig maar juist heel praktisch en doelgericht.
Leuk om te doen en makkelijk om te leren.

Dat ontspanning tijdens de bevalling belangrijk is hoor je tegenwoordig overal maar hoe je dit doet op zo’n enerverend moment en waarom het belangrijk is, leer je bijna nergens.

Pijn en bevallen zijn géén onafscheidelijk duo!

Angst, spanning en pijn zijn daarentegen wél onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al begin vorige eeuw ontdekte de Engelse gynaecoloog Grandly Dick Reed dat angst spanning oproept en spanning op zijn beurt veroorzaakt pijn. Dat zorgt weer voor meer angst, meer spanning en meer pijn. Hij noemde dit het angst – spanning – pijn syndroom. De pijn die vrouwen ervaren tijdens de bevalling zit niet tussen de oren maar door gedachten of gevoelens van angst veranderen de processen in het lichaam waardoor het geboorteproces erg pijnlijk kan zijn.
Vaak wordt een bevalling overschaduwd door angst, spanning en pijn met allerlei complicaties als gevolg.

Marie Mongan grondlegster van HypnoBirthing zegt:
Childbirth is not something to be feared; it is a natural expression of life.

Bewuste of onbewuste angst maakt het lichaam gespannen en gesloten en dat bemoeilijkt een bevalling.

hypnobirthing_gold_sealAngst is de boosdoener

Daarom is het belangrijk gevoelens van angst en beperkende gedachten los te laten. Met HypnoBirthing ga jij angst en beperkende gedachten bewust traceren en op ruimen. Zodat je er vrij van bent en vol vertrouwen naar je geboorte toe kunt leven. Zo wordt het angst – spanning – pijnsyndroom omgebogen naar vertrouwen – ontspanning – comfort.

De rol van de partner

Het komt regelmatig voor dat partners in eerste instantie sceptisch zijn om mee te gaan naar Hypno Birthing. Vaak zijn ze niet gewend aan het idee een hele cursus samen te volgen of gruwen ze al bij de gedachte aan (weer) een puf-cursus. HypnoBirthing is anders. Met HypnoBirthing leren de partners wat hun rol nu precies inhoudt en hoe zij deze onmisbare rol kunnen invullen. Ze hebben echt een taak en hoeven niet machteloos toe te kijken. Het heeft juist een positieve invloed op jullie relatie en versterkt de band met je baby door dit samen te doen. Je beleeft de geboorte dan ook echt samen. Teamwork! Dat maakt de meest sceptische partners enthousiast over HypnoBirthing.

Wat jouw insteek of motivatie ook is, binnen de cursus is ruimte en respect voor ieders inbreng!

Beste tijd om te starten

Hoe eerder je start, hoe meer je aan de cursus hebt. Rond 20 weken zwangerschap is een mooie tijd om te starten. Als je HypnoBirthing pas laat tegen komt kun je er nog steeds heel veel aan hebben. Tot aan je 32ste week kun je starten met groepscursus. Een privé cursus kun je ook later starten omdat je dan zelf de data kunt plannen.

Wanneer je er vroeg bij bent geeft het veel ontspanning in je zwangerschap en kun je veel langer met vertrouwen naar de geboorte toeleven. Alle informatie helpt je te ontdekken wat je belangrijk vindt voor jezelf en je baby in de zwangerschap en tijdens de geboorte. Tegen de tijd dat je gaat bevallen heb je zo veel geoefend dat je tijdens de geboorte vanzelf in diepe ontspanning gaat.

Een ontspannen zwangerschap en geboorte zorgt ook voor een ontspannen baby

Je hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet. HypnoBirthing hoef je niet te onthouden, je maakt het je eigen en je gaat het doen. Informatie kun je altijd in je cursusmap en het boek terugvinden wanneer het je even ontschoten is.